Maasstedelijke Koren

Koorvereniging voor kinderen en volwassenen

Anneke van Es
Anneke van Es is dirigent (Rotterdam 1981) van de vereniging Maasstedelijke Koren te Rotterdam. Anneke werkt regelmatig als gastdirigent bij verschillende koren, is beschikbaar voor het geven van stemtesten en als repetitor op studiedagen. Ze verzorgt workshops en projecten op basisscholen. Sinds september 2022 werkt ze als leerkracht op een basisschool In Barendrecht.

  • Muziekwetenschap

Naast het behalen van het diploma ‘bachelor in arts’ voor de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht in 2014, studeerde Anneke een aantal jaren koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Voorafgaand aan de opleiding koordirectie kreeg zij directielessen van Jos Vranken jr. In 2007 nam zij deel aan de Kurt Thomascursus te Utrecht, voor klein koor met instrumentaal ensemble. In 2022 behaalde zij het diploma bachelor of education aan de Thomas Moore hogeschool. In 2012 werkte Anneke als dirigent mee aan de filmproductie ‘De Koning van Katoren’ en in 2014 met de opera ‘Carmen’ in de Rotterdamse Schouwburg.

  • SKVR

Anneke van Es is sinds oktober 2014 als freelancer werkzaam bij de SKVR. Als muziekdocent geeft zij les aan basisscholen in Rotterdam,

  • Maasstedelijke Koren

Anneke is de vaste dirigent van de Maasstedelijke Koren, bestaand uit een Kinderkoor (4-10 jr), Meisjeskoor (8-21), Kamerkoor (18-65) en Senior Kamerkoor (60+). Daarnaast is er sinds kort ook een Maasstedelijk Vrouwen Ensemble (18+). Op 16 april 2016 vierden de Maasstedelijke Koren het 25-jarig jubileum met de uitvoering van “Ein Deutsches Requiem” van J. Brahms, met alle koorleden vanaf acht jaar. Op 30 oktober 2021 is het 30-jarig bestaan gevierd met o.a. de uitvoering van de “Missa Leopoldi“ van J. Haydn. Kinderen tot dertien jaar kunnen zonder auditie lid worden, de andere aspirant-koorleden krijgen eerst een korte stemtest.

  • Mia van IJperenspeld

Anneke verzorgde de afgelopen jaren schoolkoorprojecten van de deelgemeente Rotterdam Prins-Alexander. In februari 2014 ontving Anneke een onderscheiding, de Mia van IJperenspeld, als eerbetoon voor haar werk in de deelgemeente, in het bijzonder voor haar werk met de kinderen van de Maasstedelijke Koren.

  • Mezzosopraan

Anneke treedt regelmatig op als solist bij koren. Zanglessen kreeg zij van Joke de Vin en Connie de Jongh. Tegenwoordig heeft zij les bij zangpedagoog Annette Vermeulen.